Bel Exit Reizen 0314 375 666
Binnen één werkdag jouw email beantwoord [email protected]
Terug naar nieuws

Checklist: Amerika & Canada

13-05-2024

Als je naar Amerika of Canada reist, is een grondige voorbereiding essentieel voor een soepele en plezierige reiservaring. Hier is een uitgebreide checklist van belangrijke zaken om rekening mee te houden.

√ Paspoort
Check tijdig of jouw paspoort nog geldig is. Voor reizen binnen de EU, naar de VS en Canada dient jouw Nederlands of Belgisch paspoort voor zowel de heen- als terugreis geldig te zijn, voor andere landen soms langer. De namen op jouw e-ticket(s) dienen exact overeen te komen met de namen in jouw paspoort. Ook jouw eerste voornaam (dit is niet per definitie jouw roepnaam!) dient op de juiste wijze gespeld te zijn. Alle passagiers die naar/via de Verenigde Staten en/of Canada reizen en de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezitten, dienen met een machinaal leesbaar paspoort te reizen, voorzien van een digitale foto en een geïntegreerde chip met biometrische kenmerken. Indien jouw paspoort geen biometrische kenmerken heeft, ben je visumplichtig en dien je je te wenden tot de dichtstbijzijnde ambassade.

Ook alle meereizende kinderen hebben, ongeacht leeftijd, een eigen paspoort nodig en mogen niet bij één van de ouders in het paspoort staan. In het geval je 90 dagen of langer naar de VS of 6 maanden of langer naar Canada reist, dien je tijdig voor vertrek een visum aan te vragen. Is jouw reisduur korter en voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kun je in de meeste gevallen zonder visum reizen. Je valt dan onder het Visum Waiver Programma (VWP).

√ ESTA – Reizen naar/via de Verenigde Staten
Alle reizigers die onder het Visum Waiver Programma vallen en zonder visum reizen, dienen voor vertrek naar/via de VS een goedgekeurde online ESTA-reistoestemming te hebben. ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’ en is voor iedere reiziger verplicht. Is jou geen reistoestemming verleend, dan kan je de toegang tot je vluchten of de VS worden geweigerd. Meer informatie over ESTA vindt je op: https://esta.cbp.dhs.gov/esta

ETA – Reizen naar/via Canada
Alle reizigers die onder het Visum Waiver Programma vallen en zonder visum reizen, dienen voor vertrek naar/via Canada een goedgekeurde online ETA-reistoestemming te hebben. ETA staat voor ‘Electronic Travel Authorization’ en is voor iedere reiziger verplicht. Is jou geen reistoestemming verleend, dan kan je de toegang tot je vluchten of Canada worden geweigerd. Indien je per boot, trein, bus of auto naar Canada reist, is ETA niet verplicht. Meer informatie over ETA vindt je op: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta.html

Belangrijk: vlieg je via de VS naar Canada of via Canada naar de VS, dien je te beschikken over zowel een geldige ESTA- (VS) als ETA-reistoestemming (Canada).
Let op: bij je aanvraag: in het documentnummer van Nederlandse paspoorten komt de letter ‘O’ niet voor, echter kan deze wel het cijfer ‘0’ (nul) bevatten.

√ Rijbewijs
Indien je een huurauto geboekt hebt, dien je een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs mee te nemen. Een evt. internationaal rijbewijs wordt ter plaatse alleen geaccepteerd in combinatie met jouw originele nationale rijbewijs. De eerste bestuurder dient degene te zijn op wiens creditcard de borg afgeboekt kan worden.

√ Creditcard
Een creditcard is in Amerika van essentieel belang. Zo heb je een creditcard nodig bij het ophalen van je eventuele huurauto of bij het inchecken bij het hotel waar je zult verblijven. Daarbij kun je ook zo’n beetje overal betalen met je creditcard. Desalniettemin is het ook handig om je debitkaart alsnog mee te nemen, aangezien je hier ook (bijna) overal mee kunt betalen. 

√ Reisverzekering
Wij adviseren je ten zeerste om een gedegen reisverzekering af te sluiten. In het buitenland kunnen diverse kosten in geval van calamiteiten zeer hoog oplopen! Een verzekering kun je bijvoorbeeld eenvoudig online afsluiten rechtstreeks bij onze partner Allianz Assistance.

√ Reisadapter
Voor de VS en Canada heb je een reisadapter nodig om je elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Haal deze voorafgaand aan jouw reis.

√eSIM
De simkaart van je provider in Nederland werkt niet in Amerika. Het is dan ook handig om een eSIM aan te schaffen. Dit is een digitale simkaart waarmee je mobiele data hebt in Amerika. Wanneer je bij Exit-Reizen een pakketreis (vlucht, hotel én huurauto) boekt krijg je van ons een eSIM met 1gb aan data cadeau!

√Reserveringen parken/excursies
Een aantal parken hebben in de laatste jaren een reserveringssysteem ingevoerd. De reden hiervoor is het stroomlijnen van de bezoekersaantallen en zo de belevenis voor iedereen te verbeteren. Als je van plan bent tijdens jouw reis een van de nationale parken te bezoeken, controleer dan ruim van tevoren het reserveringssysteem. Een zo vroeg mogelijke reservering is noodzakelijk om te voorkomen dat je het park niet op de op je gewenste datum kunt bezoeken. Bij boeking ontvang je van ons een lijst met de parken waar dit van toepassing is met de benodigde links om jouw reservering te kunnen maken.

Nationale parken pas
Voor het bezoeken van de National Parks gedurende een rondreis raden wij je aan om een ‘National Parks and Federal Recreational Lands pas’ te kopen bij het 1e Nationale Park dat je bezoekt (ca. $ 80). De pas is een geldig entree-bewijs voor alle National Parken in de USA. De pas geeft de pashouder en maximaal 3 medereizigers per voertuig toegang. Voor meer informatie klik hier.

√Excursies
Boek excursies alvast vooraf! Zo ben je altijd verzekerd van de gewenste tickets. Jouw excursie kun je eenvoudig boeken rechtstreeks bij onze partner Get Your Guide.

GPS in Amerika
De huurauto’s in Amerika hebben niet standaard een navigatiesysteem in de wagen, deze dien je altijd tegen een toeslag bij te boeken. Wanneer je gebruik maakt van een eSIM, dan kun je gebruik maken van Google Maps/Apple Maps zoals je gewend bent in Nederland. Een andere oplossing is om de kaarten van de regio's die je gaat bezoeken alvast op jouw telefoon te downloaden. Hierna kun je Google Maps offline gebruiken. Houdt je er dan wel rekening mee dat je dan geen actuele verkeersinformatie heeft, maar alleen de route van A naar B kunt inzien.

√ Medicijnen
Medicijnen die buiten de Opiumwet vallen mag je zonder dit speciaal aan te geven meenemen naar Amerika. Zorg er hierbij wel voor dat je de medicijnen in de originele verpakking laat, en het originele recept bij je hebt. Eventueel kun je ook een brief van je huisarts meenemen waarin de noodzaak van de medicijnen staat vermeld.

Wanneer je medicijnen gebruikt die wél onder de Opiumwet vallen zoals slaappillen en sterke pijnstillers, dan is het goed mogelijk dat je hiervoor een speciale verklaring bij het CAK dient aan te vragen. Dit kan via deze link: Medicijnen mee op reis-hulp. De aanvraag voor deze verklaring dien je dan wel uiterlijk 4 weken voorafgaand aan de vertrekdatum gedaan te hebben.

√Reisbescheiden
Ongeveer twee weken voor vertrek ontvang je van ons per e-mail jouw reisbescheiden, bestaande uit de e-tickets, huurautovouchers en/of hotelvouchers. Controleer deze altijd goed en neem deze geprint of digitaal op jouw telefoon mee op reis zodat je deze altijd kunt tonen bij het inchecken.

√ TripCase App
Na boeking van jouw vliegtickets is het mogelijk om via onze TripCase app je vluchtinformatie te bekijken. Superhandig, want het kan voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen na boeking tijds- en/of schemawijzigingen doorvoeren. Via TripCase blijf je voor vertrek en tijdens jouw reis altijd op de hoogte van de meest actuele vluchtgegevens! Ook zie je de gates vanaf waar het vliegtuig vertrekt en bij welke gate het vliegtuig aankomt.

√Online inchecken
Bij veel maatschappijen kun je vanaf 24-30 uur voor vertrek op de website van de maatschappij of via de app van de maatschappij online inchecken en jouw instapkaart(en) uitprinten of downloaden op jouw smartphone. Dit versnelt de procedure op de luchthaven op de dag van vertrek en je kunt dan al jouw stoelen uitkiezen, eventueel wijzigen of upgraden. Op de luchthaven van vertrek geef je dan op vertoon van de benodigde bescheiden jouw incheckbagage af bij de check-in balie. Online inchecken kan alleen via de website of app van de betreffende luchtvaartmaatschappij met welke je vliegt. 

√United App
Vlieg je met United? Dan is het aan te raden om de app van United te downloaden. Op deze app heb je toegang tot jouw vluchtgegevens, mobiele instapkaart en het entertainment menu aan boord. Daarnaast kun je direct assistentie krijgen als jouw vlucht moet worden omgeboekt na een vertraging. Het is dan niet nodig om hiervoor in de rij te gaan staan.

Bagage
Voor de EU-landen en landen buiten de VS en Canada:

• De in te checken bagage mag maximaal 20-23 kg per persoon bedragen (Business- & First Class meestal 32 kg). In veel gevallen wordt voor check-in bagage kosten* in rekening gebracht.
• Maximaal 1 stuk handbagage per persoon, afmetingen niet groter dan 55 x 25 x 35 cm (lengte + breedte + hoogte) en gewicht maximaal 5 kg. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen wordt voor handbagage kosten in rekening gebracht.
• Belangrijke en onmisbare items zoals medicijnen raden wij aan om in jouw handbagage te vervoeren. Mocht een ingecheckte koffer niet op jouw vlucht meekomen, dan heb je de noodzakelijke dingen bij de hand.

Voor de Verenigde Staten en Canada:
• Maximaal 2 stuks check-in bagage per persoon. De eerste koffer kun je veelal gratis inchecken, uitzonderingen* daargelaten. De meeste maatschappijen berekenen voor de tweede koffer een fee van ca. USD/CAD 100-200 per enkele reis. Ieder bagagestuk mag maximaal 158 cm groot zijn (lengte + breedte + hoogte), het gewicht niet meer dan 23 kg. In Business Class bedraagt het maximale gewicht meestal 32 kg per bagagestuk.
• Maximaal 1 stuk handbagage per persoon en deze mag niet groter zijn dan 55 x 25 x 35 cm (lengte + breedte + hoogte), het gewicht meestal niet meer dan 6 kg. In sommige gevallen mag je ook een extra persoonlijk item meenemen, zoals een rugzak of laptoptas.
• Bij binnen-Amerikaanse vluchten (bv. interisland vluchten tussen de Hawaiiaanse eilanden, vluchten naar Bahama’s, Canada, Mexico en/of binnenlandse vluchten) gelden afwijkende bagagekosten. Sommige maatschappijen berekenen voor zowel de eerste als tweede koffer (binnen de normale afmetingen) fees van ca. USD/CAD 20-150 per enkele reis per bagagestuk. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen wordt voor handbagage kosten in rekening gebracht.

* Verifieer specifieke informatie over bagagevoorwaarden op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij(en) of vraag jouw reisadviseur. Sommige tarieven voorzien niet het gratis inchecken van bagage.

Aangezien douane- en veiligheidsbeambten op luchthavens ook zonder jouw aanwezigheid het recht hebben om ingecheckte bagage te openen, raden wij je aan jouw bagage niet af te sluiten of hiervoor een TSA-slot te gebruiken. Zo voorkom je mogelijke schade. Sluit je jouw koffers wel af, dan is dit geheel op eigen risico en dekt jouw verzekering eventueel ontstane schade niet. Medicijnen, elektronische apparatuur en andere waardevolle spullen kun je beter in jouw handbagage vervoeren. Indien je twijfelt of je bepaalde goederen mag meenemen, informeer je dan bij de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Voor handbagage gelden de volgende restricties:
Het is verboden om vloeistoffen en gels mee te nemen aan boord en in de ‘clean area’ op de luchthaven (het gebied na de veiligheidscontrole), tenzij deze in kleine verpakkingen van maximaal 100 ml zitten, waarbij het totaal van die verpakkingen per reiziger niet meer mag zijn dan wat in een plastic afsluitbare zak van 1 liter past. Denk hierbij aan o.a. drankjes, shampoo, parfums, deodorant, crèmes, lotions, tandpasta, haargel en vergelijkbare producten. Toegestaan zijn baby- en/of dieetvoeding, voorgeschreven medicijnen, waarbij de naam op het medicijn correspondeert met de naam op het vliegticket, insuline en overig essentiële niet voorgeschreven medicijnen.

Bij de gate vinden controles plaats op elektronische apparatuur in de handbagage, waaronder telefoons, laptops, tablets en camera’s. Om deze aan boord te kunnen meenemen, dien je deze op verzoek te kunnen inschakelen. Zorg dan ook dat jouw elektronische apparatuur is opgeladen.


Bovenstaande informatie is te allen tijde onder voorbehoud van wijzigingen. Voorafgaand aan jouw reis ontvang je van ons actuele informatiebladen met praktische tips rond jouw reis.

Lees meer!

Op onze FAQ pagina lees je meer praktische informatie over het reizen naar Amerika.

Hotelklasse en vanafprijs zijn aangepast op basis van jouw pakketkeuze
We hebben de bestemmingen van je reis aangepast